Trigonometri 1 Konusu ve Dersleri
09 Temmuz 2024

Trigonometri 1 Konusu ve Dersleri

Trigonometri 1

Trigonometri 1, trigonometri konusunun ilk bölümü olup, açı, yönlü açılar, yönlü yaylar ve trigonometrik fonksiyonlardan oluşmaktadır. Trigonometri, ilk olarak Mısırlılar ve Babilliler tarafından kullanılmıştır. Genellikle mimari, güneşin konumunun hesaplanması ve astronomi alanlarında uygulanmıştır. Trigonometri konusunun ana unsuru olan açı, başlangıç noktası aynı olan iki ışının kesiştiği birleşim kümesine denir. Bu ışınlara açının kenarları, başlangıç noktasına ise açının köşesi adı verilmektedir.

Yönlü Açı

Bir açının kenarını başlangıç kenarı, diğerini ise bitim kenarı olarak aldığınızda elde edilen açıya yönlü açı adı verilir. Yönlü açılar isimlendirilirken önce başlangıç, daha sonra bitim kenarı yazılmaktadır. Açıların yönlerini ve doğrultularını ok işaretiyle belirledikten sonra, açının etrafında başlangıç kenarından başlayıp bitim kenarına kadar iki şekilde gidilebilir: İlki saatin dönme yönünün tersinde, ikincisi ise saatin dönme yönündedir. Saatin dönme yönü negatif yön olurken, saatin dönme yönünün tersi pozitif yön olarak kabul edilmektedir.

Yönlü Yaylar

Bir O merkezli çember ele alalım. Bu çemberde iç bölgesindeki noktaların O merkezli çember ile kesişimi AB yayını oluşturur.

Birim Çember

Analitik bir düzlemde merkezleri O (0,0) ve yarıçapı 1 birim olarak kabul edilen çembere birim çember adı verilir.

Açı Ölçü Birimleri

Görülen bir açının ölçü değerlerini, yani açının büyüklüğünü ve küçüklüğünü tanımlamak ve anlamak için açı ölçü birimleri kullanılmaktadır. Açıyı ölçmek, açının kolları arasındaki açıklığı belirlemek demektir. Açı ölçü birimlerinde genellikle iki birim kullanılır: derece ve radyan.

  • Derece: Bir tam çemberin yayının 360 eş parçasına ve bunlardan birini gören merkez açısının ölçüsüne 1 derece denir ve 1° olarak gösterilir. Derece D ile gösterilir.
  • Radyan: Yarıçap uzunluğuna eşit uzunlukta bir yayı gören merkez açısına 1 radyan denir. Birim çemberin çevresi 360 derece ya da 2π radyan olduğundan ötürü, 360 derece 2π radyandır. Radyan R ile gösterilir. D/180 = R/π'dir.

Esas Ölçü

0° < a < 360° ve k tam sayılar kümesinin elemanı olmak üzere, birim çember üzerinde bulunan a açısı ile a + k x 360° açısı aynı noktaya karşılık gelir. Buna göre, 0° < a < 360° ve k tam sayılar kümesinin elemanı olmak üzere, ölçüsü a + k x 360° olan açının esas ölçüsü de a derece olmaktadır. Bir açının birimi ne olursa olsun, esas ölçü kesinlikle negatif yönlü olamaz. Diğer bir ifade ile belirtmek gerekirse, esas ölçü [0°, 360°) aralığında bulunmalıdır. Derece cinsinden verilen pozitif açılarda, açıyı 360 dereceye bölerek elde edilen kalan esas ölçü olarak adlandırılır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Trigonometri Nedir?

Trigonometri Nedir?

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Birim Çember Trigonometri Nedir?

Birim Çember Trigonometri Nedir?

Trigonometri Açı Değerleri Nedir?

Trigonometri Açı Değerleri Nedir?

Trigonometri Grafik

Trigonometri Grafik

Dik Üçgen ve Trigonometri

Dik Üçgen ve Trigonometri

Karekök Trigonometri Konu Anlatımı

Karekök Trigonometri Konu Anlatımı